ΕΙΚΟΝΑ ΠΑΡΟΥ

ΕΙΚΟΝΑ ΠΑΡΟΥ

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Συνεδρίαση Συλλόγου Διδασκόντων Αντιπάρου

  Με αφορμή παράπονα που εκφράστηκαν από συναδέλφους του Γυμνασίου Αντιπάρου σε σχέση με το ωράριο εργασίας και τις έμμεσες προσπάθειες καταστρατήγησής του επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά τα εξής :
   Α) Ο Ν. 1566/85 κάνει σαφή διάκριση μεταξύ εργασιακού και διδακτικού ωραρίου, ορίζοντας σαν διδακτικό ωράριο οποιαδήποτε απασχόληση στην τάξη.
   Β) Οι συνεδριάσεις του συλλόγου διδασκόντων γίνονται αποκλειστικά μέσα στο ωράριο εργασίας και σε καμιά περίπτωση σε ώρες  διδασκαλίας των μαθημάτων.

   Ως εκ τούτου κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει τους εκπαιδευτικούς να παραμείνουν στη συνεδρίαση , όταν αντιλαμβάνονται ότι κάποιοι παραβιάζουν το νομικό πλαίσιο της διαδικασίας των συνεδριάσεων του συλλόγου διδασκόντων.       
   Επισημαίνουμε ότι βασικός ρόλος της Διευθύντριας πρέπει να είναι η καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης κι όχι η αντιπαράθεση που δυσχεραίνει την επικοινωνία και τη συνεργασία των μελών του συλλόγου.  
  Αναρωτιόμαστε αν η σύμβουλος υπεύθυνη παιδαγωγικής καθοδήγησης, που ήταν παρούσα, ενημέρωσε τη διοίκηση του σχολείου για το παρακάτω νομοθετικό πλαίσιο.


Νομοθετικό πλαίσιο
Α. Στο Νόμο 1566/1985 όπως αυτός ισχύει σήμερα προβλέπονται τα εξής:
Άρθρο 14
«13. Οι ώρες εβδομαδιαίας διδασκαλίας και διεξαγωγής πρακτικών ασκήσεων από το εκπαιδευτικό προσωπικό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ορίζονται από 1.9.2013 ως εξής:  α) διευθυντές γυμνασίων, λυκείων και επαγγελματικών σχολών ώρες 10 όταν λειτουργούν με τρία έως πέντε τμήματα τάξεων, ώρες 9 όταν λειτουργούν με έξι έως εννέα τμήματα τάξεων, ώρες 7 όταν λειτουργούν με δέκα έως δώδεκα τμήματα τάξεων και ώρες 5 όταν λειτουργούν με περισσότερα από δώδεκα τμήματα τάξεων. Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής δεν υπολογίζεται ως τμήμα εκείνο που έχει αριθμό μαθητών μικρότερο από το μισό του προβλεπόμενου ανώτατου αριθμού.
B. ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ
Ν. 1566, άρθρο 11 .κεφ. ΣΤ' Σύλλογοι διδασκόντων. «1…….2. Ο σύλλογος των διδασκόντων συνεδριάζει, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του, τακτικά  τουλάχιστο μία φορά πριν από την έναρξη των μαθημάτων και μία φορά στο τέλος κάθε τριμήνου και, έκτακτα, όταν το κρίνει σκόπιμο ο πρόεδρος ή το ζητήσει εγγράφως για συγκεκριμένα θέματα τουλάχιστον το ένα τρίτο των μελών του. Οι συνεδριάσεις γίνονται μέσα στο ωράριο εργασίας και σε καμιά περίπτωση σε ώρες  διδασκαλίας των μαθημάτων…»
Υ. Α.  Φ.353.1/324/105657/Δ1/02,
Άρθρο 37: Σύνθεση και λειτουργία του Συλλόγου των Διδασκόντων (Σ.Δ.) «….7. Ο Σύλλογος Διδασκόντων συνεδριάζει πάντοτε εκτός ωρών διδασκαλίας των μαθημάτων.¨……. 14. Οι αποφάσεις του συλλόγου λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία των παρόντων και σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η άποψη με την οποία τάσσεται ο πρόεδρος. Όταν οι προτάσεις είναι περισσότερες και καμιά δε συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ανάμεσα στις δυο επικρατέστερες. Το μέλος που απέχει από την ψηφοφορία ή δίνει λευκή ψήφο θεωρείται απόν. Η ψηφοφορία είναι φανερή. Μυστική ψηφοφορία διεξάγεται όταν προβλέπεται από σχετική διάταξη ή αποφασίζει ο Σύλλογος κατά πλειοψηφία.
15. Οι αποφάσεις του Συλλόγου των Διδασκόντων λαμβάνονται πάντοτε μέσα στα όρια της αρμοδιότητάς του, είναι δεσμευτικές για όλους, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, και υλοποιούνται με ευθύνη του Διευθυντή του σχολείου. Καταχωρούνται στο βιβλίο πράξεων του Συλλόγου και υπογράφονται υποχρεωτικά από τον πρόεδρο, το γραμματέα και τα παρόντα μέλη. Στην ίδια πράξη καταχωρούνται και οι απόψεις της μειοψηφίας, αν ζητηθεί. Ζητήματα τα οποία ρυθμίζονται από την υφιστάμενη εκπαιδευτική νομοθεσία δεν είναι επιτρεπτό να γίνονται θέματα συνεδρίασης του Συλλόγου των Διδασκόντων και ούτε να λαμβάνονται αποφάσεις αντίθετες με τις ρυθμίσεις αυτές.»
    Είναι προφανές ότι ο νόμος 1566 υπερισχύει της Υπουργικής Απόφασης και δεν μπορεί η συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων να ξεπεράσει το ωράριο εργασίας του σχολείου και να ολοκληρώνεται στις 6 ή 7 το απόγευμα! Παράλληλα επιβάλλεται οι συνεδριάσεις των Συλλόγων να μη γίνονται σε μέρες απεργίας αλλά και κινητοποιήσεων. Παρεμπιπτόντως το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τις εκδρομές-περιπάτους.  

Καταρχάς πρέπει να κάνουμε τις εξής επισημάνσεις:
- Το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι απαραβίαστο (ακόμη) και καθορίζεται από το άρ. 14 παρ. 13 Ν. 1566/85 και άρ. 48 παρ. 3 Ν. 2413/96 (Φ.Ε.Κ. 124 Α'), όπως αυτές τροποποιήθηκαν  με τους μνημονιακούς  νόμους που το αύξησαν κατά δύο (2) ώρες (ν.4152/2013 (ΦΕΚ Α΄107/9.5.2013)., λαμβάνοντας υπόψη την ιδιότητα του εκπαιδευτικού (π.χ. ως διευθυντή σχολικής μονάδας), την οργανικότητα των σχολικών μονάδων και τα έτη υπηρεσίας τους.
- Επί των σχετικών διατάξεων εκδόθηκε η με αριθ. 204/2005 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία ως υπηρεσία για τον υπολογισμό του ωραρίου νοείται μόνο η εκπαιδευτική, αυτή που εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 6, παρ. 34 του Ν. 3027/2002, το οποίο αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 του Ν. 3687/2008.
- Ο Ν. 1566/85 κάνει σαφή διάκριση μεταξύ εργασιακού και διδακτικού ωραρίου, ορίζοντας με σαφήνεια ότι οποιαδήποτε απασχόληση στην τάξη εντάσσεται σε διδακτικό ωράριο

Το ΔΣ ΕΛΜΕ ΠΑΡΟΥ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου