ΕΙΚΟΝΑ ΠΑΡΟΥ

ΕΙΚΟΝΑ ΠΑΡΟΥ

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Διευκρινίσεις για τις Συνεδριάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων



   Το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι σαφώς καθορισμένο από το άρ. 14 παρ. 13 ν. 1566/85,  το ν .4152/2013, υποπ. Θ1, παρ.2 και το ν. 2413/1996 αρ.48, παρ.2, που λαμβάνει υπόψη την ιδιότητα του εκπαιδευτικού (π.χ. ως διευθυντή ή υποδιευθυντή) και είναι βεβαίως γνωστό.

Α) Ο Νόμος 1566/85, ο οποίος καθορίζει τις εργασιακές σχέσεις, αναφέρει με σαφήνεια ότι ο χρόνος παραμονής των εκπαιδευτικών στο σχολείο είναι έως 30 ώρες που καθορίζονται: από τις διδακτικές ώρες συν τις ώρες που προκύπτουν από τις αναθέσεις του συλλόγου, τη συμμετοχή στις σχολικές γιορτές, εκδρομές, βαθμολογίες κ.λπ. Είναι προφανές ότι εφόσον για κάποιο συνάδελφο δεν υφίσταται κάτι από τα παραπάνω, δεν υπάρχει λόγος υποχρεωτικής παραμονής στο σχολείο.

  «Κάθε εκπαιδευτικός παραμένει υποχρεωτικά στο σχολείο, στις εργάσιμες ημέρες πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου που του έχει ανατεθεί από τα όργανα διοίκησης του σχολείου όχι όμως πέρα από έξι (6) ώρες την ημέρα ή τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα». (ν. 1566/85 άρ.13. παρ.8 και άρ.14, παρ.20).  

  Κατά συνέπεια, σε καμία περίπτωση α) δεν μπορεί να αναθέτει κάποιος σε εκπαιδευτικό κάποιο έργο όποτε αυτός νομίζει. Το έργο πρέπει να είναι συγκεκριμένο και να έχει ανατεθεί στη συνεδρίαση του συλλόγου καθηγητών που γίνεται για ανάθεση εργασιών. (Ο νόμος λέει «έχει ανατεθεί», όχι ανατίθεται). β)  δεν επιτρέπεται κανείς να αναθέσει σε συνάδελφο κάποιο έργο που δεν εντάσσεται ούτε στα διδακτικά ούτε στα εξωδιδακτικά του καθήκοντα.

  Σύμφωνα με το ν. 1566/85 άρ.13. παρ.8 και άρ.14, παρ.20  είναι προφανές ότι είναι παραβίαση του ωραρίου η υποχρέωση των συναδέλφων από κάποιους διευθυντές να παραμένουν στο σχολείο 8-2, χωρίς να έχουν να επιτελέσουν συγκεκριμένο έργο. Στο πλαίσιο αυτό δεν επιτρέπονται και τα διπλά προγράμματα. Δηλαδή, άλλο πρόγραμμα (σύννομο) να πηγαίνει στο Σχολικό Σύμβουλο και τη Διεύθυνση και άλλο – με υποχρεωτικές ώρες παραμονής του εκπαιδευτικού στο σχολείο – να αναρτάται στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου.
  Σε σχέση με τις ώρες συνεδρίασης του συλλόγου διδασκόντων επισημαίνουμε τα εξής:
 Σύμφωνα με το ν. 1586/85 αρ.11, ΣΤ §2 «Οι συνεδριάσεις γίνονται μέσα στο ωράριο εργασίας και σε καμιά περίπτωση σε ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων». Αυτό σημαίνει ότι οι συνεδριάσεις γίνονται 8-2 (μέσα στο ωράριο λειτουργίας του σχολείου, όχι εκτός ωραρίου.)
  Όποιοι διευθυντές συγκαλούν συνεδριάσεις εκτός ωραρίου εργασίας παραβιάζουν και το πνεύμα και το γράμμα του νόμου.
Παραβίαση του ωραρίου είναι:
α) Η υποχρεωτική παραμονή στο σχολείο 8-2 των εκπαιδευτικών όταν δεν τους έχει ανατεθεί κάποιο έργο.
β) Οι αναπληρώσεις, εποπτείες μαθητών πέρα από το διδακτικό ωράριο τους
γ) Οι συνεδριάσεις του Συλλόγου διδασκόντων μετά τις 2μμ.

  Οι διευθυντές είναι υπεύθυνοι για την ενημέρωση του συλλόγου διδασκόντων σχετικά με τις εγκυκλίους ή τις ανακοινώσεις που αποστέλλονται από τις Διευθύνσεις προς το σύλλογο, μεριμνούν για την ενημέρωση των εκπαιδευτικών σχετικά με τη νομοθεσία, τα καθήκοντά τους και γενικότερα για το έργο της σχολικής μονάδας. Κανείς άλλος δεν μπορεί να υποκαταστήσει το διευθυντή σε σχέση με την ενημέρωση των εκπαιδευτικών (δεν είναι δυνατό δηλ. να ανατίθεται σε κάποιον εκπαιδευτικό η ενημέρωση συναδέλφων που καλύπτουν το ωράριό τους και σε άλλο σχολείο και πιθανόν να μην ήταν παρόντες στη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων).

Παρακαλούμε τους συναδέλφους διευθυντές των σχολείων της ΕΛΜΕ μας, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων χρόνια τώρα είναι κοντά στους συλλόγους των καθηγητών και στο σωματείο να μην συμβάλουν στην καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου