ΕΙΚΟΝΑ ΠΑΡΟΥ

ΕΙΚΟΝΑ ΠΑΡΟΥ

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016


                                                   ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΛΜΕ 
                                          για νομοθετικό πλαίσιο εκδρομών

Ο.Λ.Μ.Ε.                       
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255
FAX: 210 33 11 338
e-mail:olme@otenet.gr                                                            Aθήνα, 21/9/2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
            Με αφορμή τη εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο Σύρου για τον τραγικό θάνατο του μαθητή της Α΄τάξης του 2ου Γυμνασίου Νάξου, εκφράζουμε ακόμη μια φορά τη βαθιά οδύνη και θλίψη μας.
            Το τραγικό αυτό συμβάν δεν πρέπει να λησμονάται αλλά απεναντίας να μας κρατάει σε εγρήγορση, όσον αφορά το ζήτημα της ασφάλειας των σχολικών αλλά και εν γένει εγκαταστάσεων, στις οποίες δραστηριοποιούνται παιδιά. Η συντήρηση και η ασφαλής λειτουργία τους είναι αποκλειστική ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών του Δημοσίου, οι οποίες θα πρέπει να επαγρυπνούν. Μαθητές και εκπαιδευτικοί διαβιούν στους ίδιους χώρους, που συχνά είναι κακοσυντηρημένοι και ακατάλληλοι και ως εκ τούτου - εν αγνοία τους - ενέχουν σημαντικούς κινδύνους τόσο για την υγεία των μαθητών όσο και ως εργασιακό περιβάλλον για την άσκηση του λειτουργήματος των εκπαιδευτικών.
            Οι όποιες προσπάθειες γίνονται από την πλευρά των εκπαιδευτικών για την επίλυση τέτοιων προβλημάτων μέσω της καθημερινής σχεδόν όχλησης των αρμοδίων είναι κατά κανόνα ατελέσφορες και αναποτελεσματικές, καθώς δυστυχώς ως επί το πλείστον δεν περικλείονται από τη δέουσα ευαισθησία και σοβαρότητα από τους τελευταίους, ενώ σκοντάφτουν στην έλλειψη των αναγκαίων πόρων από την Πολιτεία.
            Όμως η ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών δεν πρέπει να βασίζεται μόνο στη διορατικότητα ή την προσωπική επιμονή κάθε εκπαιδευτικού. Πρέπει να είναι υπόθεση των αρμόδιων φορέων, οι οποίοι θα τη διασφαλίζουν και θα μεριμνούν για αυτήν συστηματικά, όπως για παράδειγμα με τον ανά τακτά χρονικά διαστήματα έλεγχο και συντήρηση των κτιριακών και εν γένει εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων. Βεβαίως πάντα υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες που δεν μπορούν να προβλεφθούν, ή επικίνδυνες συμπεριφορές εκ μέρους των μαθητών (λόγω της ενέργειας που έχουν σαν παιδιά, των ανησυχιών και των απρόβλεπτων αντιδράσεών τους) που δεν θα μπορούν να αποτραπούν. Πλην όμως, αν υπάρχει συστηματική συντήρηση και έλεγχος των εγκαταστάσεων θα περιορίζονται ή θα εκμηδενίζονται.
            Επιπλέον, όσον αφορά τους σχολικούς περιπάτους και τις εκδρομές, το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν δίνει στον εκπαιδευτικό τη δυνατότητα να απαιτήσει αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Δεν του παρέχει επίσης τη δυνατότητα να αρνηθεί να συνοδεύσει τους μαθητές, παρόλο που τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζει το χώρο που πρόκειται να επισκεφτεί. Έτσι ο εκπαιδευτικός βρίσκεται συχνά εγκλωβισμένος στην αναγκαιότητα να συνδράμει σε ένα περίπατο ή μια σχολική εκδρομή, η οποία συντελεί στη συμμετοχή των μαθητών στο πολιτιστικό και κοινωνικό γίγνεσθαι και άρα είναι απαραίτητος για την εκπαιδευτική διαδικασία συνολικά. Στο πλαίσιο αυτό η επιλογή σχολικών χώρων σε λειτουργία σχολείων ως τόπου εκδρομής ή περιπάτου παρέχει κατά τεκμήριο τα εχέγγυα ασφαλούς περιβάλλοντος.
            Μέσα στις παραπάνω συνθήκες, οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, ειδικά στη νησιωτική Ελλάδα, προκειμένου να παρέχεται ποιοτική εκπαίδευση στους μαθητές. Τούτες δε πρέπει να αναγνωρίζονται και να επιβραβεύονται από την πολιτεία.
            Αντίθετα, ο καταλογισμός συλλογικής ευθύνης σε όλο το σύλλογο καθηγητών του 2ου Γυμνασίου Νάξου για το τραγικό ατύχημα αφήνει έκθετους τους εκπαιδευτικούς λόγω της ανικανότητας της πολιτείας να φροντίζει και να συντηρεί σχολικές εγκαταστάσεις, όπως έχει υποχρέωση.
            Το ΔΣ της ΟΛΜΕ εκφράζει τη στήριξή του στη δοκιμασία των συναδέλφων του 2ου Γυμνασίου Νάξου.
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ ζητεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, με τη συνδρομή της εκπαιδευτικής κοινότητας, να αντιμετωπίσει το θέμα συνολικά. Να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές του υφιστάμενου σχετικού θεσμικού πλαισίου. Να εκσυγχρονίσει και να επιφέρει ουσιαστικές βελτιώσεις στο καθεστώς που διέπει τον έλεγχο ασφάλειας των σχολείων, τις υποχρεώσεις των εκπαιδευτικών για τη συμμετοχή τους σε μετακινήσεις μαθητών και να μεριμνήσει για την εξεύρεση και διάθεση των αναγκαίων πόρων προς αυτή την κατεύθυνση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου