ΕΙΚΟΝΑ ΠΑΡΟΥ

ΕΙΚΟΝΑ ΠΑΡΟΥ

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Το Δ.Σ. ΕΛΜΕ ΠΑΡΟΥ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ οφείλει μια απάντηση στην “ Ανεξάρτητη Κίνηση” εκπαιδευτικών Πάρου –Αντιπάρου

          Η “ Ανεξάρτητη Κίνηση”  εκπαιδευτικών Πάρου –Αντιπάρου έστειλε Δελτίο Τύπου με το οποίο εξηγεί τους  λόγους για τους οποίους  δεν προσυπέγραψε το Ψήφισμα για την υπόθεση των δύο αιρετών στο ΠΥΣΠΕ της Γ΄ Αθήνας Παντελή Βαϊνά και Γιώργο Χρόνη. Το Δελτίο Τύπου υπογράφουν οι  συνάδελφοι Μπέτη Μπιζά, μέλος Δ.Σ. κι ο Ευθύμιος Τσιρώνης.

    Είναι δικαίωμα οποιασδήποτε παράταξης να εκφράζει τη διαφορετική της άποψη. Εκείνο όμως που μας ξένισε είναι ότι, αφού επέλεξε να δημοσιοποιήσει τους λόγους για τους οποίους  δεν προσυπέγραψε το Ψήφισμα και να αφήσει όχι τόσο κομψά υπονοούμενα για τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ, δεν ενημέρωσε τους αναγνώστες για το περιεχόμενο του Ψηφίσματος αυτού.  Δηλαδή τι ήταν ακριβώς αυτό το Ψήφισμα, ποια υπόθεση αφορά κ. λ.  Μια απλή κι αθώα παράλειψη βέβαια θα μας πείτε!

           Επειδή λοιπόν θεωρούμε ότι , εάν κανείς δε γνωρίζει την υπόθεση των Βαϊνά και Χρόνη  και διαβάσει μόνο την ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Κίνησης, δε θα έχει πλήρη εικόνα ώστε να εξάγει ο ίδιος τα συμπεράσματά του, αποφασίσαμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής:
  •   Οι συνάδελφοι Παντελής  Βαϊνάς και Γιώργος Χρόνης, αιρετοί  στο ΠΥΣΠΕ της Γ΄ Αθήνας έχουν μηνυθεί από υποψήφιους διευθυντές μετά από τις κρίσεις των διευθυντών του 2011. Ως λόγοι για τις μηνύσεις των υποψήφιων διευθυντών αναφέρονται η «παράβαση καθήκοντος» και η «κατάχρηση εξουσίας» γιατί βαθμολογήθηκαν με χαμηλό βαθμό από τους αιρετούς.
  •         Οι αιρετοί είχαν δεσμευτεί σε Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων Π.Ε της Γ΄ Αθήνας, ότι θα εφαρμόσουν τη διακηρυγμένη θέση τους  (δηλ. ότι θα βαθμολογήσουν με χαμηλή βαθμολογία όταν υπάρχουν καταγγελίες αντισυναδελφικής συμπεριφοράς) η οποία μάλιστα υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία των συναδέλφων της Γ΄ Αθήνας το Νοέμβριο του 2010 στις εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια όπου εκλέχτηκαν ως αιρετοί. Επομένως εφάρμοσαν αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων.
  •       Αυτό το διάστημα έχουν ξεκινήσει ξανά από το Υπουργείο οι διαδικασίες για την παραπομπή των αιρετών στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής με το ερώτημα της δυνητικής αργίας (ν. 4325/2015) και παράλληλα σε διάστημα δέκα ημερών ορίστηκαν 4 δίκες σε βάρος των συναδέλφων. ( διαβάστε αναλυτικά στο Ψήφισμα της ΑΔΕΔΥ που σας επισυνάπτουμε).
  •        Δηλαδή οι συνάδελφοι  οδηγούνται σε πειθαρχικά επειδή εφαρμόζουν αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων και υπόκεινται σε διώξεις που αιτία έχουν ουσιαστικά τη συνδικαλιστική τους δράση.

Σχετικά με το ΔΣ της  ΕΛΜΕ Πάρου-Αντιπάρου προς ενημέρωσή σας  προσθέτουμε τα εξής :


·                  Η Ανεξάρτητη Κίνηση διαμαρτύρεται για το επείγον της διαδικασίας ως προς την έγκριση ή όχι του Ψηφίσματος. Όμως παραλείπει να αναφέρει ότι σε προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ ομόφωνα αποφασίστηκε πως σε περιπτώσεις έκτακτες για τις οποίες δεν υπάρχει η δυνατότητα να συγκληθεί άμεσα το ΔΣ , θα υπάρχει ενημέρωση μέσω mail κ. λ.  Εκτός από mail ( 28-10) , έγινε και τηλεφωνική κλήση ( 28-10) από την πρόεδρο του ΔΣ  Ατζίδου Κατερίνα  στη συνάδελφο Μπέτη Μπιζά,  εστάλη και γραπτό μήνυμα (28-10) μέσω τηλεφώνου, με το οποίο της ζητούσε να επικοινωνήσουν για να της εξηγήσει την υπόθεση ( όπως άλλωστε έγινε και με τα άλλα μέλη του ΔΣ). Η συνάδελφος  Μπέτη Μπιζά  δεν απάντησε ούτε στο τηλέφωνο ούτε στο μήνυμα, αν και θα έπρεπε όχι μόνο επειδή, όπως παραδέχεται στην ανακοίνωση δε γνώριζε την υπόθεση, αλλά κι επειδή επρόκειτο για υπόθεση που απασχολούσε το ΔΣ  του οποίου είναι μέλος.  Όταν συμμετέχεις σε ένα ΔΣ οφείλεις  (δυστυχώς ή ευτυχώς) να εργάζεσαι συνεχώς και να δείχνεις τη δέουσα προσοχή. Αν δεν το κάνεις δεν μπορείς να εμφανίζεσαι ως εξασθενημένος από τις δήθεν «express διαδικασίες» Ίσως για να μην κατηγορηθεί για ολιγωρία να παρατηρείται κι αυτός ο ρυθμός των ανακοινώσεων, ο οποίος βέβαια είναι αντιστρόφως ανάλογος με το βαθμό ετοιμότητας που επέδειξε η Ανεξάρτητη Κίνηση όταν έπρεπε να συνεννοηθούμε για το Ψήφισμα.

·                 Η συνάδελφος Μπέτη Μπιζά, επικοινώνησε με την πρόεδρο της ΕΛΜΕ στις 31-10, κατόπιν εορτής, μόνο και μόνο για να επισημάνει ότι, κατά τη γνώμη της ίδιας, καθυστερούσε η ανάρτηση της ανακοίνωσής τους στο ιστολόγιο της ΕΛΜΕ. Η φοβερή δε καθυστέρηση; Στις  30-10 εστάλη η ανακοίνωση, στις 31-10 έγινε η ανάρτηση στο blog!  Δηλαδή δεν ενδιαφέρει η ίδια η υπόθεση αλλά η αξιοποίησή της για προβολή δήθεν αντιπολιτευτικής στάσης της παράταξης. Το μεγάλο δε άγχος της Ανεξάρτητης Κίνησης να φαίνεται  ότι κάνει αντιπολίτευση ( σε ποιον άραγε;) καταδεικνύεται κι από την άμεση δημοσιοποίηση της ανακοίνωσής της, προτού διατυπώσει τις απόψεις της στο ΔΣ (σε όλα τα σωματεία είθισται να ενημερώνει μια παράταξη τα υπόλοιπα μέλη και μετά να στέλνει επιστολές στον Τύπο).

·                Επομένως, η Ανεξάρτητη Κίνηση δε γνωρίζει μια υπόθεση για την οποία καλείται να πάρει θέση, δεν επικοινωνεί ώστε να ενημερωθεί όπως οφείλει, αλλά καταψηφίζει …αν και δε γνωρίζει(!) την υπόθεση  και καταφεύγει σε υπονοούμενα για τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ, τα οποία τουλάχιστον επικοινώνησαν για να ενημερωθούν ώστε να διαφωνήσουν ή να συμφωνήσουν.

         Επιπλέον απαξιώνει την επικοινωνία με τα άλλα μέλη του ΔΣ κι επιλέγει τα Δελτία Τύπου και τις ανακοινώσεις  με  «αθώες»  παραλείψεις,  μέσα από μια οπτική διάθλασης, χωρίς ειλικρίνεια και με υπονοούμενα «πιασάρικα» εναντίον των συναδέλφων του ΔΣ. Για παράδειγμα εντελώς αποπροσανατολιστικά παρουσιάζει ότι δήθεν θεωρούμε πως «τις δικαστικές υποθέσεις συναδέλφων (αιρετών ή μη) πρέπει να τις δικάζουμε μόνοι μας». Η επισήμανση αυτή, που αντιγράφουμε από το Δελτίο Τύπου που έστειλε, είναι τόσο άσχετη με την υπόθεση και το Ψήφισμα, που κι ένα πεντάχρονο  δε δυσκολεύεται να το διαπιστώσει!

·               Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η επιχειρηματολογία στην ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Κίνησης παραπέμπει ευθέως στην επιχειρηματολογία του Υπουργείου και των Διευθύνσεων. Το να σπεύδεις , ως νεόκοπη παράταξη, να καταθέσεις τα διαπιστευτήριά σου στην κυβερνητική πολιτική είναι μια σεβαστή πολιτική επιλογή. Αυτό όμως που δεν είναι θεμιτό είναι το περιτύλιγμα με το οποίο το επιχειρεί μια παράταξη, επιχειρώντας να καλύψει αυτή της την πρόθεση,  όπως ακριβώς έκανε η Ανεξάρτητη Κίνηση.   

·              Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι ξεκάθαρη: κάποιοι εμποδίζουν την εφαρμογή αποφάσεων Γενικών Συνελεύσεων κι επιχειρούν να τρομοκρατήσουν εκείνους που διαμαρτύρονται. Εμείς θεωρούμε ότι οι αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων, οποιουδήποτε κλάδου, είναι το ισχυρότερο όργανο ενός σωματείου. Επομένως όταν ποινικοποιείται η εφαρμογή αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ζήτημα που ανακύπτει δεν είναι συντεχνιακό , όπως υπαινίσσεται η Ανεξάρτητη Κίνηση. Αντίθετα, το ενδεχόμενο υποβάθμισης των Γενικών Συνελεύσεων ενδιαφέρει το σύνολο των σωματείων, γεγονός που αποδεικνύεται από το ενδιαφέρον που έδειξαν και την υποστήριξη που δήλωσαν.  

    Άρα τα ερωτήματα που προκύπτουν  είναι:

1.      Γιατί η Ανεξάρτητη Κίνηση   (δηλ. τα μέλη της Μπέτη Μπιζά  κι  Ευθύμιος Τσιρώνης) συντάσσεται με εκείνους που αμφισβητούν τη δυνατότητα εφαρμογής αποφάσεων Γενικών Συνελεύσεων και δέχεται να διώκονται όσοι εφαρμόζουν αυτές τις αποφάσεις  (όπως συμβαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση των Παντελή  Βαϊνά και Γιώργου Χρόνη);
2.      Δηλαδή η Ανεξάρτητη Κίνηση αμφισβητεί ότι κυρίαρχο όργανο στα σωματεία είναι η Γενική Συνέλευση;
3.      Ή μήπως θεωρεί ότι τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων  τις σεβόμαστε μόνο όταν καλύπτουν κυβερνητικές επιλογές;  
4.      Αν βρεθεί η Ανεξάρτητη Κίνηση στη θέση να εφαρμόσει απόφαση  της τοπικής Γενικής Συνέλευσης  Πάρου-Αντιπάρου θα αρνηθεί  κάτω από το πρίσμα  του φόβου ή της προσχηματικής συναίνεσης ;  Θα δικαιολογήσει την στάση της αυτή πάλι με υπονοούμενα και αποπροσανατολιστικά σχόλια του τύπου  « η ΕΛΜΕ αμφισβητεί τη Δικαιοσύνη κ. λ» ;

    Η υπόθεση των αιρετών συναδέλφων χρονίζει περίπου 2-3 χρόνια. Και στο προηγούμενο διάστημα το ΔΣ της ΕΛΜΕ (με διαφορετική εν μέρει σύσταση) συνυπέγραψε  αντίστοιχο Ψήφισμα. Επομένως, είτε στο Υπουργείο Παιδείας υπάρχει δεξιά είτε αριστερή ηγεσία, εμείς δε φοβόμαστε να διαμαρτυρηθούμε.  Η Ανεξάρτητη Κίνηση φοβάται , κρύβεται  ή τελικά επιδιώκει να δώσει το στίγμα (σε ποιον δεν ξέρουμε) του «υπάκουου παιδιού»;  Δεν είναι τυχαίο ότι αναπαράγει την επιχειρηματολογία του Υπουργείου και των Διευθύνσεων.

Υ.Γ  Πολλοί συνάδελφοι διαμαρτύρονται επειδή κάποιοι αιρετοί εξυπηρετούν συμφέροντα κ. λ.  Στη συγκεκριμένη υπόθεση βρέθηκαν δύο αιρετοί που έπραξαν με αξιοπρέπεια το καθήκον τους. Το αποτέλεσμα; Αντιμετωπίζουν πειθαρχικές ποινές.  Μας λέει κάτι αυτό;

Ψηφίσματα υπεράσπισης προσυπέγραψαν η ΑΔΕΔΥ, η ΟΛΜΕ, η Γενική Συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ, σωματεία εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας  και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σωματεία άλλων κλάδων και μάλιστα σε διαπαραταξιακό επίπεδο.

ΤΟ Δ.Σ. της ΕΛΜΕ ΠΑΡΟΥ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου