ΕΙΚΟΝΑ ΠΑΡΟΥ

ΕΙΚΟΝΑ ΠΑΡΟΥ

Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Επιστολή Διαμαρτυρίας προς Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καλλίνικο & Πανοσιολογιότατο Καθηγούμενο Ι.Μ. Ζωοδόχου Πηγής (Λογγοβάρδα) Πάρου

ΕΛΜΕ ΠΑΡΟΥ-ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ
Παροικία, ΤΚ 844 00
Τηλ. 2284021270
    Ημερ/νία: 11/06/2015
      Αρ. Πρωτ.: 05
Αποδέκτες :
1. Προς Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Παροναξίας κ κ  Καλλίνικο
2. Προς Πανοσιολογιώτατο Καθηγούμενο Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής  (Λογγοβάρδα) κ Χρυσόστομο
                              
Κοινοποίηση :
  1. Σχολικές μονάδες Πάρου-Αντιπάρου
  2.  Στα μἐλη της ΕΛΜΕ ΠΑΡΟΥ-ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ

Σεβασμιότατε,
        Σε μια δημοκρατική κοινωνία, το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και της  έκφρασης είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, ενώ η άσκηση κριτικής είναι , όχι μόνο απαραίτητη διαδικασία βελτίωσης, αλλά και ζητούμενο για να επιτευχθεί ο ειλικρινής και γόνιμος διάλογος. Όμως, για να αποκτήσει η κριτική το ουσιαστικό περιεχόμενο που της αποδίδεται μέσα στο δημοκρατικό πλαίσιο, ( ιδιαίτερα όταν ασκείται από εκπροσώπους θεσμών σε δημόσιες εκδηλώσεις εναντίον άλλων θεσμών ή φυσικών προσώπων), είναι απαραίτητο να ασκείται με βάση αποδεδειγμένα στοιχεία και  με διασταυρωμένες πληροφορίες.  
          Έχοντας ως δεδομένο ότι τα παραπάνω αποτελούν αυταξία για το σύνολο των δημοκρατικών πολιτών και κεκτημένο του δυτικού πολιτισμού, δοκιμάσαμε μια δυσάρεστη έκπληξη όταν γίναμε αποδέκτες παραπόνων από παρισταμένους  στον Εσπερινό,  που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Αγκαιριάς, στις 22-04-2015, σχετικά με τα υποτιμητικά σχόλια  που διατύπωσε ο Καθηγούμενος κ Χρυσόστομος  της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής  (Λογγοβάρδα) εναντίον συναδέλφων μας. Μας ενημέρωσαν δε ότι τέτοιου είδους προσβλητικά κι αβάσιμα σχόλια που «φωτογράφιζαν» συναδέλφους, από διάφορες ειδικότητες, έχουν αρκετές φορές διατυπωθεί από άμβωνος.
        Γνωρίζετε πολύ καλά ότι  οι  «φωτογραφικές» έμμεσες  κι αόριστες κατηγορίες απλώς διαμορφώνουν ένα κλίμα «λασπολογίας» και -το κυριότερο - δεν επιτρέπουν στο θιγόμενο να ανταπαντήσει ( είτε είναι φυσικό πρόσωπο είτε θεσμός) , αφού τον εμπλέκουν στη γνωστή ρήση-δικαιολογία : «δεν εννοούσα εσάς ….κ. λ»  Στις περιπτώσεις αυτές ο δημόσιος λόγος αποκτά χαρακτηριστικά κακοπροαίρετης κριτικής που αγγίζει τα όρια της δυσφήμισης.
        Με την επιστολή αυτή εκφράζουμε την εντονότατη διαμαρτυρία μας για τα παραπάνω,  ελπίζοντας ότι πρόκειται για παρόρμηση κι όχι για  συνειδητή στοχοποίηση που υπαγορεύεται από προκατάληψη ενάντια στον επιστημονικό και παιδαγωγικό μας ρόλο
    Σε οποιαδήποτε περίπτωση ο δημόσιος λόγος είναι απαραίτητο να διακρίνεται από ψυχραιμία και σύνεση.
                                                                                                                      Με σεβασμό
ΠΑΡΟΣ, 11-06-2015
Για το Δ.Σ.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                             Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                                                                                                                                     
                                                                                                                                  
ΑΤΖΙΔΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ                                                             ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου