ΕΙΚΟΝΑ ΠΑΡΟΥ

ΕΙΚΟΝΑ ΠΑΡΟΥ

Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Σχετικά με τις εκλογές διευθυντών σχολικών μονάδων



      Οι Σύλλογοι Διδασκόντων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καλούνται να εκλέξουν τους διευθυντές των σχολικών μονάδων .
Όμως οι εκλογές αυτές θα γίνουν :
  • ·   χωρίς να έχουν ικανοποιηθεί οι πάγιες θέσεις του κλάδου για ουσιαστικές θεσμικές αλλαγές (παραμένει το καθηκοντολόγιο, σημαντικές  αρμοδιότητες  παραμένουν στο διευθυντή αποδυναμώνοντας το σύλλογο κ. λ)
  • ·         η συγκεντρωτική δομή της διοίκησης δεν άλλαξε
  • ·        το ίδιο αυταρχικό γραφειοκρατικό πλαίσιο που ενισχύει την ιεραρχία παραμένει αποδυναμώνοντας τη δημοκρατική λειτουργία του σχολείου.
  • ·        στην ουσία καλούμαστε όχι να συζητήσουμε την αλλαγή του αυταρχικού υπάρχοντος συστήματος διοίκησης αλλά την ικανότητα νέων στελεχών να ενταχθούν σε αυτό. ( η στρέβλωση αυτή είναι απόλυτη ευθύνη της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας)
Ωστόσο στο βαθμό που οι Σύλλογοι Διδασκόντων (αλλά και ο κάθε εκπαιδευτικός ατομικά)  έχουν αποδεχτεί να εμπλακούν στη διαδικασία αυτή τους καλούμε:

  • ·       να ξεκινήσουν συζητήσεις στις συνεδριάσεις των Συλλόγων με τους υποψήφιους διευθυντές σχετικά με τη δέσμευσή τους να σεβαστούν συλλογικές αποφάσεις ώστε να διασφαλιστεί η δημοκρατική λειτουργία των σχολείων (βλ. προηγούμενη εμπειρία καταστρατήγησης αποφάσεων συλλόγων)
  • ·        να μη νομιμοποιήσουν με την επιλογή τους όσους κι όσες  κατά το προηγούμενο διάστημα  επέδειξαν αυταρχική κι αντισυναδελφική συμπεριφορά  και υιοθέτησαν εκβιαστικά μέσα για την επιβολή του συστήματος της αξιολόγησης –αυτοαξιολόγησης

Ο αγώνας και οι διεκδικήσεις είναι ο μόνος εχθρός του εφησυχασμού

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ ΠΑΡΟΥ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου